Wil je naast het mooie groene gazon, ook wat andere kleuren in uw tuin en iets meer leven? Dan kan een bloemenweide de perfecte oplossing zijn.
Uiteraard is een bloemenweide een lust voor het oog en zorgt het voor een gevoel van ontspanning. Maar wist je dat een bloemenweide dankzij de gebruikte mengsels aantrekkelijk zal zijn voor bestuivers? Denk maar aan bijen, hommels, dag- en nachtvlinders en insecten. Zo zorgt dit voor een verrijking van de biodiversiteit. Je helpt er dus de natuur mee, want dit is essentieel voor een gezonde leefomgeving. We gebruiken bloemenmengsels die voor het overgrote deel inheems zijn. Dus bloemen die perfect in België kunnen groeien en voorkomen.
Voor we van start gaan met het aanleggen van een bloemenweide, moet de kwaliteit van de bodem bepaald worden.
Want een voedingsarme – tot matige bodem is de ideale grond om te starten.
Uiteraard kunnen we andere bodems ook voorbereiden om ze perfect te maken voor het inzaaien en kunnen we mengsels aanraden die het beste zullen groeien, afhankelijk van het type bodem in jouw tuin.
Daarna maken we de grond gras- en onkruidvrij. Afhankelijk van de bepaling van de kwaliteit van de grond zal dit een proces zijn dat meerdere keren herhaald moet worden, om een onkruidvrije bloemenweide als resultaat te krijgen.
Eens de grond klaar is, kan er gezaaid worden.
Het voorjaar (van midden maart tot eind mei) en het najaar (van eind augustus tot eind oktober) is de beste tijd voor het inzaaien (= aanleggen) van een bloemenweide. De periode van het zaaien heeft ook invloed op het eindresultaat. Afhankelijk van de soort bloemen die je wenst, kijken we samen welke periode het meest geschikt is. Want een bloemenweide kan elke periode van het jaar in bloei staan!
Het ontpoppen van de bloemenweide is een proces dat tijd nodig heeft. Wanneer we een meerderjarig mengsel gebruiken met vaste planten, komt de bloei pas vanaf het tweede jaar. Wens je al resultaat in het eerste jaar? Dan kunnen we kijken om éénjarige akkerbloemen toe te voegen.
Wist je dat je niet moet wachten tot de zomer om te kunnen genieten van je bloemenweide? Zo kan je bijvoorbeeld ook verwilderingsbloembollen planten (denk bijvoorbeeld aan Herfsttijlloos, Narcissen, wilde tulpen,...) die dan in de herfst of in het voorjaar bloeien.
Een bloemenweide heeft niet veel onderhoud nodig, maar je houdt er best rekening mee. Peloeze kan hier gerust bij helpen. Het onderhoud hangt van verschillende factoren af, maar kan samengevat worden dat een bloemenweide soms “gemaaid” moet worden. Meestal gebeurt het maaien het eerste jaar in het najaar en vanaf het tweede jaar eens begin juli en begin oktober.
We opteren vaak voor gefaseerd-maaien, zodat je tijdens de volledige zomer kunt genieten van bloeiende bloemen.
Contacteer ons gerust vrijblijvend voor meer informatie en wie weet geniet jij binnenkort van een mooie bloemenweide.
Ook voor algemene tuinaanleg en onderhoud kunt u bij ons terecht!
Hieronder de aanleg van een bloemenweide (met eetbaar mengsel) en leilinden (aan de hand van leilanden).
De Korenbloem (Centaurea Cyanus - blauw) en de Papavers (Papaver Rhoeas - rood) komen al piepen samen met de sier uien (Allium Giganteum - paars).
Hierbij kunt u de start van de aanleg van een bloemenweide zien, in combinatie met een volledige gazonrenovatie. Ook dit is dus perfect mogelijk bij Peloeze.
We bekijken altijd samen uw wensen, geven advies en voeren die zorgvuldig uit.
Hieronder kunt u de verschillende fases van de ontwikkeling van de gazonrenovatie met bloemenweides zien.
Ook in de herfst kan je van je bloemenweide genieten. Hierbij een voorbeeld van de Colchicum x 'Lysimachus' of herfsttijloos die komt piepen na het planten van de bloembollen in september. Je ziet ze nog niet, maar er zitten ook al Narcissen en wilde tulpen in de grond... Zij zullen in het voorjaar tevoorschijn komen.
Een bloemenweide heeft niet veel onderhoud nodig, maar soms is het best om deze af en toe te maaien, om er in de zomer (maar ook in de herfst en lente) volop van te genieten. Hierbij een voorbeeld.
© Copyright Peloeze 2024